De voordelen van voldoende beweging

Onvoldoende lichaamsbeweging vergroot de kans op hart- en vaatziekten, botontkalking, depressies, ouderdomsdiabetes, overgewicht, beroertes, hoge bloeddruk, lage rugklachten en klachten aan het bewegingsapparaat. Dat laatste is goed voor een vrij hoog percentage van het ziekteverzuim en ook van de arbeidsongeschiktheid.
De voordelen van voldoende bewegen zijn de positieve effecten op het immuunsysteem, het uithoudingsvermogen, de spierkracht, het coordinatievermogen, de bloeddruk en de hartslag. U voelt zich geestelijk beter en alerter. Uw zelfwaardering stijgt met uw gezondheid. Op het werk leidt een goede gezondheid tot minder ziekteverzuim en ongevallen, een hogere en betere productie, meer arbeidstevredenheid, een betere motivatie en minder verloop van personeel. Dat is dus in het belang van werknemers en werkgevers.
Het gezondheidsadvies
Wat is (on)voldoende lichaamsbeweging? De Nederlandse norm gezond bewegen geeft het volgende advies: `Iedere volwassene moet in totaal 30 minuten middelzwaar lichamelijk actief zijn op de meeste (liefst alle) dagen van de week.` Die 30 minuten mogen over de dag verspreid worden. Middelzwaar staat gelijk aan stevig wandelen. Met het stijgen der jaren zijn mensen meer gebaat bij voldoende bewegen of sporten. Het is namelijk prettiger om gezond ouder te worden. Via uw werk zou de mogelijkheid er moeten bestaan om meer aan beweging te doen. Werkgevers zouden dat bij hun werknemers moeten stimuleren.

Bewegingsprogramma's
Grotere bedrijven hebben inmiddels goede ervaringen opgedaan met bedrijfsfitness op het werk. Naast het verbeteren van de algehele gezondheid kan bedrijfsfitness ook speciale programma's bieden voor mensen met bijvoorbeeld rugklachten. Ook kan bedrijfsfitness een snellere reintegratie van mensen bevorderen bij het herstel na bijvoorbeeld een ziekte of operatie. Onderzoeken bewijzen dat het ziekteverzuim door bedrijfsfitness bij gewone deelnemers en deelnemers op medische indicatie, per jaar aanzienlijk daalt.

Elke dag bewegen is belangrijk of het nu via uw werk of daarbuiten gebeurd!

Stacks Image 375
Prof. Erik Scherder vertelt dat bewegen, behalve voor je lichaam, minstens zo belangrijk is voor je hersenen. Mensen die tussen hun 15e en 25e erg actief waren, hebben op latere leeftijd veel minder last van dementie. Ook na je 25e is bewegen essentieel voor het functioneren van je brein. Klik op de foto voor de video.