KANKER: Weer aan het werk

Als u hersteld bent, wilt u meestal graag weer aan het werk, tenslotte is werk een belangrijk onderdeel van uw leven. Ook uw werkgever ziet u over het algemeen graag terugkeren. Realiseer u echter dat u een zware periode achter de rug heeft en dat het werk en de bijbehorende verantwoordelijkheden kunnen tegenvallen. Veel mensen die kanker hebben (gehad), blijken hun mogelijkheden te overschatten.

Schat uw mogelijkheden zo goed mogelijk in. Luister naar uw lichaam. Let bijvoorbeeld op vermoeidheid (wanneer was u moe, hoe laat op de dag, volgde het op bepaalde gebeurtenissen of gedachten?).
Informeer uw werkgever en collega's zo uitgebreid en open mogelijk over uw ziektebeeld en welke mogelijkheden en beperkingen dat voor het werk met zich meebrengt. U kunt ook de bedrijfsarts uw werkgever laten informeren. Maak duidelijke afspraken over wat de bedrijfsarts aan uw werkgever vertelt.
Vraag eventueel of u uw werk een tijdje mag uitproberen. Bijvoorbeeld in de vorm van gedeeltelijke werkhervatting op arbeidstherapeutische basis.
Maak duidelijke afspraken met de bedrijfsarts en met uw werkgever over: hoeveel uur gaat u werken, in welke stappen u dat gaat proberen; wat gebeurt er als het niet zo goed gaat.